Over Ons

Historie Airfighterclub Gorinchem

De Model Vliegclub Airfighterclub Gorinchem. is opgericht op 6 januari 1966 en heeft in de beginjaren van zijn bestaan behoorlijk aan de weg getimmerd waar menig club in die tijd jaloers op was en zelfs ging nadoen.
De allereerste demo in Gorinchem., de club bestond toen net en bijna niemand kon echt vliegen, de apparatuur.
Was iets gecompliceerder als nu en vliegen met een mode was veel ingewikkelder, ja zo ging het met een stukje in de krant , aangekondigd dat de Airfighterclub een demo met modelvliegtuigen ging doen.
Het publiek zeer talrijk aanwezig op mooie zomeravond, kreeg niets anders te zien en te horen hoe onze motors.
De meeste zonder uitlaat toen nog, veel kabaal maakte, we lieten ze dan ook vlak voor hun neus draaien ,maar vliegen ho maar niemand durfde het aan.
Het publiek bleef al werd er niet gevlogen het was toch spectaculair.
Later op die avond werd alles goed gemaakt Frits Nagel verscheen en binnen korst mogelijk tijd scheerde zijn toestelletje.

De show was gered en leverde een goed stukje op in de plaatselijke krant, de afc had het geflikt.
Ja die beginjaren, we leerden al snel allemaal min of meer vliegen En de shows kwamen er ook en met succes, hele karavanen vol met modellen en ook menigeen die toen nog niet durfden te vliegen maar stond zo goed lans de flightline , we trokken naar alle winstrekken toe en gaven behoorlijke shows weg.
Dit groeide uit tot later de Knotsgekke kisten dag met de Pinksteren van 1971 wat later uitgroeide tot de befaamde Airfighterclub Pinkstershows.
De Airfighterclub is sinds die tijd ook een paar keer verhuisd van modelvlieg/ terrein in de gemeente Gorinchem.
Bij mijn weten zijn ze begonnen met een terrein rond dalem waarna ikzelf(webmaster)ben begonnen met modelvliegen in 1995.
Na het zien van een demo van een dorpsgenoot van ons(Nico de Kruijk)en het bezoeken van de Afc pinkstershows in dalem en op het Compaq terrein'(tegenwoordig de evenementenhal van Gorinchem.) langs de snelweg in Gorinchem oost.
1996 in het voorjaar verhuist de Airfighterclub van het Compaq terrein naar het nood vliegveld bij boer Duizer iets verder van de Compaq terrein vandaan.
In 2001 verhuisde de Airfighterclub Gorinchem. van het noodveld(formaat postzegel)naar het huidige vliegtrein op de Vlietsskade in Gorinchem.
bron Afc airmail

Algemene informatie

Om desondanks problemen met omwonenden en officiële instanties te voorkomen wordt er van alle leden verwacht dat hun brandstof modelvliegtuigen aan de eisen voor geluid voldoen.
Met een model dat hier niet aan voldoet mag op het veld niet worden gevlogen, de vlieger dient dan eerst maatregelen te nemen om alsnog te voldoen.
Ook op onverantwoord of onveilig vlieggedrag wordt de vlieger door het bestuur aangesproken. Op deze wijze hoopt het bestuur er voor te zorgen dat modelvliegers nog jaren kunnen blijven vliegen op de huidige locatie.
Een beginnend modelvlieger kan op het veld altijd rekenen op hulp en advies van ervaren vliegers/ instructeurs.
Deze zullen het model eerst nalopen en kijken of alles goed vast zit en recht is enz en als het is goed gekeurd+ uitleg geven van hoe je een modelvliegtuig moet besturen zal het modelvliegtuig van de beginner eerst op veilige hoogte worden gebracht afgetrimd en even gecontroleerd worden of het modelvliegtuig goed stuurt en dan wordt de besturing aan de leerling de in handen geven voor een eerste kennismaking.
Naarmate de leerling het vliegen meer en meer onder de knie krijgt zal de ervaren vlieger hem helpen om ook zelf te starten en te landen.

De Modelvliegclub van Gorinchem en omstreken